Smeedwerk in het orgel: ambachtelijk smeedwerk van De Orgelmaker - De Orgelmaker

Smeedwerk in het orgel

Wat heeft een orgel met smeedwerk te maken zult u zich afvragen.

Een orgel behoort een organisch geheel te zijn. Dat betekent dat alle delen in harmonie samengesteld moeten worden en niet als een willekeurige bouwdoos met verscheiden onderdelen (koop-delen) in elkaar wordt gemonteerd.

Een orgel bestaat ong. voor 60 % uit hout en 40% uit metaal. Van het metaal gedeelte bestaat het overgrote deel echter uit orgelmetaal van de pijpen (een legering van tin en lood). Een klein, maar niet onbelangrijk deel bestaat uit ijzer; o.a. register-haken en/of register-wellen. De laatste decennia wordt dit meestal gelast door een werktuigbouwkundig bedrijf.

Wanneer gepretendeerd wordt dat een orgel gemaakt wordt volgens ambachtelijke principes, dan moet ook op het gebied van ijzerwerk ambachtelijk worden gewerkt, omdat dit ten goede komt aan de eenheid van het gehele instrument, binnen de regels van de kunst.

Dit komt voor in het geval van:

  • Restauratie van een historisch orgel, waarbij deze smeedijzer-delen zijn toegepast.
  • Nieuwbouw, waarbij de pretentie ambachtelijk wordt gegeven.

De Orgelmaker heeft ook die kennis en kunde in huis, heeft dit meermalen toegepast en kan u daarbij van dienst zijn.

Wat is de toegevoegde waarde van smeedijzer in het orgel?

Aan het geluid zal dit ongetwijfeld niets toevoegen, maar zeker voor historische instrumenten is het wel van belang om het gebruik zo getrouw mogelijk terug te brengen naar de oude situatie en bedoeling van de oorspronkelijke orgelmaker. Het is door de eeuwen heen bewezen dat deze techniek zeer deugdelijk is en  lang mee gaat.

Bij nieuwbouw geeft smeedwerk meer waardigheid, robuustheid en allure mee. Het is als het ware 'het onder de motorkap kijken'. Bovendien behoud het zijn waarde beter.

De Orgelmaker levert deze smeed-delen op maat, ook voor andere orgelmakers en is daarmee uniek te noemen op dit vakgebied. Neem contact op voor meer informatie.

Voorbeelden van ons werk

Smeedwerk Smeedwerk Smeedwerk Smeedwerk Smeedwerk

(klik voor vergroting)