Periodiek Orgelonderhoud: voorkom schade door vakkundige orgel onderhoudsbeurten - De Orgelmaker

Orgel onderhoud (periodiek-)

Het is goed een orgel jaarlijks te inspecteren, om zo tijdig vervelende zaken te constateren en te verhelpen.  Na bijv. een overplaatsing of oplevering heeft het orgel extra aandacht nodig i.v.m. het acclimatiseren in de ruimte waarin het geplaatst is.

Het is vervelend voor de organist en de luisteraar wanneer zich storingen voordoen in het orgel.
Het  kan bijv. zijn dat de toetsen ongelijk staan of dat er zich ernstige hangers en storingen in de mechanieken voordoen.

Waarom heeft een orgel periodiek onderhoud nodig?

Een mechanisch pijporgel is hoofdzakelijk gemaakt van natuurlijke materialen, met als hoofdbestanddeel hout. Hout is gevoelig voor vocht en in veel mindere mate voor temperatuur. Bij een goede houtkeuze hoort de orgelbouwer te letten op de jaarringen van de te zagen delen; dosse gezaagde planken zullen veel meer last hebben van (krom)trekken dan kwartiers gezaagde planken.  Ook is voor het hout belangrijk op welke manier het wordt gedroogd. Als laatste heeft het hout nog tijd nodig om 'zich te zetten', nadat het wordt verwerkt in de orgelmakerij. Het hout moet dus voldoende stabiel en droog zijn.

Ook een belangrijk natuurlijk materiaal is leer. Na verloop van tijd  (40-50 jaar) zal dit ook aan vervanging toe zijn.

De tweede bouwstof is het 'orgelmetaal', dit is een legering van tin en lood (ook orgelmetaal genoemd). Dit metaal is makkelijk te vormen, maar daardoor voor een buitenstaander kwetsbaar. Wanneer uw orgel geblutste pijpen heeft of vervormd zijn, kan dat het geluid en/of het aanzien  beïnvloeden. Ook kan het voorkomen, dat de balg(en) in slechte staat verkeren; dit kan o.a. nadelig voor de klank zijn.

Vakkundig onderhoud is dus hierbij zeer belangrijk, wil men gegarandeerd zijn van een goed werkend instrument. Bij een goed beheer van een goed instrument wordt groot onderhoud in de orgelbouw ongeveer twee maal per eeuw uitgevoerd. Dan wordt het orgel geheel gedemonteerd en in de orgelmakerij nagezien en waar nodig hersteld.

Wat levert een onderhoudsbeurt op?

De Orgelmaker verzorgt voor u het jaarlijkse onderhoud van uw orgel (a.d.h.v. een eenvoudig onderhoudscontract) op een voor u financieel aantrekkelijke wijze; hij zorgt ervoor dat uw instrument permanent onder controle staat en zal daarvan aan u ook een kort verslag en eventuele aanbevelingen doen. De eigenaar wordt dan tijdig geïnformeerd, zodat eventuele schade in de toekomst kan worden voorkomen.

Ook kan De Orgelmaker incidenteel onderhoud op uw verzoek uitvoeren.

Bij achterstallig onderhoud blijkt altijd dat de schade groter is dan dat men periodiek onderhoud had gepleegd.  Wat voor een orgel zeker geldt is; stilstand is achteruitgang!

Periodiek orgelonderhoud nodig?

Neem dan contact op met De Orgelmaker voor een vrijblijvende afspraak.

Voorbeelden van ons werk

Periodiek Orgelonderhoud Periodiek Orgelonderhoud Periodiek Orgelonderhoud Periodiek Orgelonderhoud

(klik voor vergroting)